Çalışma Saatlerı : 10:00 - 18:00

İletişim : 0274 226 08 18 | 0538 331 28 18

Uygun Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Anasayfa > Periodontoloji

Periodontoloji

//

Periodontoloji, dişleri çevreleyen yumuşak ve sert dokuların iltihabi hastalıkları ve bu hastalıkların tedavisi ile ilgilenen diş hekimliği dalıdır. Sağlıklı dişeti; açık pembe renkte, mat, diş ile birleştiği yerde bıçak sırtı gibi sonlanan, yüzeyinde portakal kabuğunu andıran pütürler görülen bir dokudur. Fırçalarken veya yemek yerken kanamaz. Sağlıklı dişeti dişin boyun bölgesinde dişi çevreleyen bir oluk meydana getirir. "Dişeti oluğu" denilen bu yapı, hastalanan dokuda derinleşir ve" cep "oluşur . Eğer bir cep söz konusuysa başlangıç aşamasında hastalık "gingivitis" adını alır. Dişeti kırmızı ve şiştir, diş fırçalanırken, bazen de kendi kendine meydana gelen dişeti kanaması vardır. Gingivitisin başlangıç evresinde, hastanın ağız hijyeninin arttırılması ve bir hekim tarafından mikrobiyal dental plak kontrolü ile ilgili bilgilendirilmesi, hastalığın tedavisi için yeterli olabilir.bununla beraber ileri evrelerde detertraj tedavi prosedürüne eklenir.
İltihap dişeti düzeyinden diğer periodontal dokulara geçince, periodontal ligament ve alveoler kemikte etkilenerek "periodontitis" adını alır. Dişlerin etrafında abseler oluşmasına, dişlerin hiç çürümeden sallanmasına ve kaybına neden olabilir. Dişeti oluğu, dişetinin şişmesi ve alveoler kemiğinin erimesi ile derinleşmiş, dişin etrafında oluşan cep daha da derinleşmiştir ..
Periodontitisin tedavisi diş yüzeyi temizliği kök yüzey düzleştirilmesidir. Erken aşamalarda bu tedaviler dokuların sağlığına kavuşması için yeterli olabilir. Hastalığın daha ilerlemiş formlarında cerrahi müdahale gerekebilir. Periodontal cebin ortadan kaldırılması ve olusan kemik deformitelerinin düzeltilmesi için cerrahi operasyonlar yapılır.. Her iki hastalıkta da (gingivitis-periodontitis) tüm tedavilere ek ve bir o kadar önemli olan hastanın motivasyonudur.Fırçalama teknikleri, diş ipi kullanımı ve gerektiğinde ara yüz fırçalarının tatbiki ile ilgili hasta bilgilendirilmelidir. Bilgilenen hastanın öğrendiklerini nasıl uyguladığını görmek ve varsa yanlışları düzelterek en mükemmel bakımı sağlamak biz hekimlerin görevidir.